Wil je weten wie er allemaal deelneemt aan onze virtuele beurs? 

  • Bezoek gratis de beurs van innovatieve ondernemingen en scholen vanuit je klas of je woonkamer. Maak kennis met boeiende STEM-profielen!
  • Leer er ingenieuze STEM-projecten kennen uit het beroepsgericht en technisch onderwijs 'mechanica-elektriciteit'. En doe inspiratie op voor een toekomstig STEM-project.
  • Nog een studiekeuze maken voor het secundair of hoger onderwijs? Overweeg een STEM-opleiding.
  • Of ontsnap samen met je klas uit een escape-room en gebruik hiervoor al je STEM-skills.
  • Liever chill…? Bekijk samen met je klas de STEM-video’s in ons virtueel auditorium.

01. Techniekfestival

Bekijk hier de aftermovie van het Techniekfestival in al zijn glorie in 2019! 

Het coronavirus zorgde ervoor dat de editie van 2020 niet kon doorgaan. En ook 2021 was het niet evident, daarom ontmoeten we elkaar nu digitaal!

02. RTC Oost-Vlaanderen

Het regionaal technologisch centrum Oost-Vlaanderen ondersteunt leerkrachten en leerlingen in het technisch en beroepsgericht onderwijs in Oost-Vlaanderen. Onze voornaamste doelstelling is de verbinding maken tussen ondernemingen en scholen, nascholing voor leerkrachten en delen van apparatuur en infrastructuur. We organiseren het Techniekfestival met de steun van acht andere partners.

Op onze stand ontdek je onze werking en leer je ons team kennen. Wij zoeken nog nieuwe STEM-ambassadeurs in 2021-2022! Kom langs en bekijk hoe RTC Oost-Vlaanderen jouw school kan helpen met bijvoorbeeld het uitwerken van een STEM-project.

 

Doelgroep: leerlingen en leraren secundair onderwijs

website

03. Beckhoff Automation

Beckhoff wil jou graag op een interactieve manier kennis laten maken met de technieken in een machine. Daarvoor hebben wij een leuk, online, spel gemaakt dat je kan vinden op onze beursstand. Zo kan je er bijvoorbeeld motoren bedienen of LED-verlichting van kleur laten veranderen. Ontdek verder onze filmpjes met de allernieuwste technologische snufjes! Wil jij weten welke studierichtingen in aanmerking komen voor een job bij ons of onze klanten? Neem dan snel een kijkje op onze beursstand en ontdek de mogelijkheden alsook huidige vacatures! Vergeet zeker geen kijkje te nemen in onze goodiebag waar je o.a. onze nieuwe scholenfolder kan vinden! Veel plezier op het Techniekfestival en wij verwelkomen jou graag op onze beursstand om je verder te helpen met al je vragen!

 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

04. Cobot vzw

Bij Cobot kan je de troeven van de textielsector ontdekken. Wil je kennis maken met deze innovatieve, technische sector? Dan maken wij je graag wegwijs aan de hand van een Virtual Reality experience. Zoek de link en schrijf je in om een gratis VR-bril te ontvangen. Leerlingen secundair onderwijs kunnen zich samen met enkele klasgenoten als geheime agenten wagen aan onze escape game ‘Arachnatex’. Durven jullie de uitdaging aan? Ben je hierna ook ‘wild van textiel’ en benieuwd naar wat de textielbedrijven te bieden hebben? Wij bundelen de vacatures in de sector. Kom even kijken, er zit zeker een gepaste job bij voor jou.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

05. Ontex

Je hebt de eer om te werken voor een bedrijf dat toonaangevend is over de hele wereld. Dat betekent: bijleren van nationaal én internationaal talent. Ja, Ontex is groot. Maar het blijft one happy family, met een warme sfeer en een persoonlijke aanpak. Ontex blijft zichzelf verbeteren. Daarom doen we hier voortdurend aan onderzoek en ontwikkeling. Heb jij zelf een idee? Geweldig! Laat zeker van je horen, bedankt! De collega's staan te popelen om je te verwelkomen. En delen hun ervaring met jou. Zodat jij binnen de kortste keren mee op koers zit.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

06. VDAB

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) wil elke Vlaming helpen aan een duurzame loopbaan. Daarvoor kan de burger beroep doen op bemiddeling, opleiding en coaching, zowel door VDAB of zijn partnerorganisaties. Werkzoekenden, werkgevers en werknemers kunnen er terecht, om samen de Vlaamse arbeidsmarkt in beweging te houden.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, werkzoekenden, ouders, iedereen met interesse in STEM

website

07. Belcolade, divisie van Puratos

website

08. Alimento

Ook in de voedingsbedrijven, van de ambachtelijke bakker tot de meest geautomatiseerde voedselproducent, vind je veel techniek om al onze lekkere en kwaliteitsvolle levensmiddelen te produceren. Alimento zorgt er voor dat werknemers uit de voedingssector opleidingen kunnen volgen om zich bij te scholen. Daarnaast houdt Alimento ook de vinger aan de pols bij het onderwijs, ondersteunt leerkachten met opleidingen en didactisch materiaal en begeleidt ze in contacten met voedingsbedrijven voor werkplekleren, stages, projecten, workshops of bedrijfsbezoeken. Op onze stand maak je kort kennis met techniek en STEM-beroepen in de wereld van de voedingsontwikkeling.

 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

09. Actemium

Werk mee aan de industrie van morgen! Gepassioneerd door elektriciteit, mechanica, automatisering, digitalisering of IT? Bij Actemium, marktleider in solutions & services voor de industrie, vind je jouw ‘perfecte match’. Werk mee aan de optimalisering van de industriële activiteiten & processen van onze klanten, waaronder heel wat topspelers in de industrie. Je komt terecht in een organisatie die team spirit & innovatie sterk aanmoedigt en volop inzet op persoonlijke groei en opleiding. Samen gaan we verder dan het creëren van oplossingen... we bouwen aan de industriële omgeving van de toekomst!

 

Doelgroep: werkzoekenden, secundair onderwijs, iedereen met interesse in STEM

website

10. Volta vzw

Volta is de paritaire sectororganisatie van de elektrotechnische sector. Een opleiding met elektrotechniek in het lessenpakket bereidt voor op een groot en divers aantal beroepen. Veel daarvan zijn knelpuntberoepen.

Volta heeft heel wat te bieden aan leerlingen en leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs, bedrijven, arbeiders uit de sector en werkzoekenden.

 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, ouders, iedereen met interesse in STEM

website

11. Elektrotechniek Van Hecke - Evergem

Elektrotechniek Van Hecke is een toonaangevende, stabiele en betrouwbare partner voor engineering, installatie en onderhoud van geïntegreerde elektrotechnische installaties, bordenbouw, databekabeling, automatisaties en energiebeheer voor de industriële sector en kmo.

website

12. Het Beroepenhuis vzw

Ontdek hier wat je allemaal kan beleven in Het Beroepenhuis! Leer meer over ‘Simple machines’ via een filmpje en online opdrachtjes, en ... maak een lesuur in de TOEKOMST mee! - Bekijk in het auditorium de wereld door een techniek-bril: stap voor stap ontdekken we welke ‘simple machines’ je in je dagelijkse omgeving vindt. Opgelet: download het werkblaadje op onze stand om interactief met de 'Simple machines' aan de slag te kunnen.

 

 

Doelgroep: basisonderwijs

website

13. TOFAM Oost-Vlaanderen >> mtech+

TOFAM Oost-Vlaanderen heet vanaf 20 mei mtech+, loopbaanfonds van de sector Metaal & Technologie Oost-Vlaanderen.

 

Wil je onze LIVE lancering meemaken? Kom dan op donderdag 20 mei om 13.00 uur naar het virtuele auditorium! Heb je dit moment gemist? Bekijk het dan snel op onze nieuwe website www.mtechplus.be.

 

Voel je je aangesproken door moderne technologie en alles wat met hi-tech te maken heeft? Is oplossingen zoeken je grote hobby? Dan moet je zeker en vast eens kennismaken met de sector van de Metaal en Technologie! Onze sector is heel uitgebreid en biedt je veel mogelijkheden. Je hebt een aantal vragen? Welke jobs zijn er zo? En wat moet je daarvoor studeren? Kom een kijkje nemen op onze stand.

 

Voor leerkrachten basis

Ontdek hier je eerste nearpod les: een digitaal lessenpakket rond Metaal & Technologie voor leerkrachten basis.

 

Voor leerkrachten en leerlingen basis en secundair: doe mee en win!

De voorbije schooljaren hebben wij  de promotiecampagnes “Verrassend Metaal” en “Metaal & technologie, jouw toekomst” gevoerd. Wij willen deze campagnes heel graag vernieuwen met jullie steun! Neem een kijkje op onze stand, vul onze bevraging in en maak kans op een prijs.

 

Opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven voor werkzoekenden

In onze sector zijn er heel wat jobs te vinden. Om je hierop voor te bereiden heeft mtech+ in samenwerking met enkele partners verschillende projecten lopen. Wij stellen deze graag voor.

 

Het sectorfonds TOFAM Oost-Vlaanderen werd opgericht als schakel tussen werkgevers en werknemers. Als loopbaanfonds in de sector van de metaal en technologie wil mtech+ bijdragen aan kwaliteitsvolle loopbanen voor alle werknemers en toekomstige werknemers binnen en buiten de sector.

 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

14. Anglo Belgian Corporation

Wij bouwen motoren van A tot Z – in het hart van Gent. Met 309 ABC’ers ontwerpen, engineeren, produceren, monteren, testen, ... we elk motoronderdeel met passie. Ontdek op de ABC-stand de virtual tour waarin je kan deelnemen aan een zoektocht, of download een handleiding om een V12-LEGO motor te bouwen. Vergeet niet om eens rond te kijken bij onze vacatures!

 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

15. VOLVO CAR GENT

Welkom bij Volvo Car Gent, autofabriek in de haven van Gent (North Sea Port). Onze site bestaat uit een lasfabriek, spuitfabriek, eindassemblage en verschillende aanpalende zones. Met 194.890 geproduceerde wagens (2020) per jaar zijn we een van de sterkhouders binnen Volvo Car Corporation. Momenteel bouwen we de modellen XC40 en V60.  Met 6.500 medewerkers zijn we de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen.

website

16. TK Elevator Belgium

TK Elevator is één van de grootste liftbedrijven in België, marktleider voor roltrappen en actief op de markt van de automatische deuren. Wij worden bewogen door wat mensen beweegt. Door wat de wereld beweegt in steeds groter wordende steden. Wij bieden betere toegang en nieuwe manieren om langere afstanden af te leggen. Met duidelijke oplossingen voor steeds complexere infrastructuren. Wij werken servicegericht en gebruiken onze kennis en vaardigheden om onze klanten en collega’s optimaal te ondersteunen. Wij streven steeds naar verbetering, elke dag opnieuw. Kom ons ontdekken aan stand 16 en ontdek ons bedrijf, onze vacatures en onze mogelijkheden voor stages en eindwerken.

 

Doelgroep: leerlingen secundair onderwijs, werkzoekenden

website

17. ON Semiconductor

website

18. B-Source

b-source specialiseert zich in de outsourcing van gekwalificeerde technici en engineers met een sterke focus op technische veiligheid. We zijn fier op onze horizontale structuur, familiale sfeer en de inspraak die onze vaste werknemers krijgen bij hun inzetbaarheid. Met klanten over heel België ben je als vaste werknemer van b-source altijd verzekerd van tewerkstelling in je eigen regio, maar ook een competitief loon, eigen dienstwagen met tankaart, maaltijdcheques, onkostenvergoeding en andere voordelen. Maak jij straks deel uit van ons b-source team?

 

Doelgroep: werkzoekenden

website

19. S-technix

S-Technix specialiseert zich in industriële en residentiële elektrotechnische, sanitaire en HVAC-projecten. Dit voor zowel bedrijven als particulieren. Onze kernwaarden zijn: zin voor innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Die waarden zoeken we ook in toekomstige medewerkers. Binnen S-Technix ga je aan de slag in een gemotiveerd en dynamisch team van technici en engineers om te werken aan innovatieve projecten. Zie je dat helemaal zitten? Welkom bij onze familie!

 

Doelgroep: werkzoekenden, secundair onderwijs

website

20. E. Van Wingen nv

website

21. ENGIE

Word jij ook warm van techniek? Of ken je er nog niet zoveel van, maar wil je wel graag bijleren? Ontdek onze quizzen in de download sectie en test alvast je technisch brein! Bij ENGIE ga je een gevarieerde en uitdagende toekomst tegemoet in de wereld van Elektriciteit, Industriële onderhoudstechniek, Automatisatie, Klimatisatie ,Verwarmingstechniek,… In onze ENGIE Academy schaven we je technische kennis bij zodat je steeds up-to-date bent met de nieuwste technologieën. Ben je op zoek naar een leuke, uitdagende job of een leerrijke stageplaats? Ontdek dan snel onze openstaande vacatures!

 

Doelgroep: basisonderwijs, Secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

website

22. Stora Enso

website

23. Fluvius

Fluvius is hét Vlaamse multi-utility bedrijf van de toekomst dat 7,1 miljoen aansluitingen voor elektriciteit, gas, kabel en riolering beheert. In alle 300 Vlaamse gemeenten. Tot bij iedereen. Ben jij de ontbrekende schakel? Wij zoeken techniekers, projectbeheerders en andere talenten. Samen zorgen we voor betrouwbare oplossingen voor gezinnen, bedrijven en gemeenten. Leuk weetje? In 2020 leidde Fluvius maar liefst 4.448 techniekers op verspreid over 18.120 opleidingsdagen. Wil jij ook een echte vakman of vakvrouw worden? Bezoek onze booth en ga het gesprek aan met één van onze recruiters. We vertellen je graag hoe je toekomst bij Fluvius eruit kan zien.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, werkzoekenden

website

24. Provincie Oost-Vlaanderen

Vele Oost-Vlaamse bedrijven zijn op zoek naar technische profielen. We vinden het daarom ook belangrijk om het technisch onderwijs positief in de kijker te zetten.   Deelnemende basisscholen maken kans om een toffe DOE-box met boeiend STEM-materiaal ter waarde van 300 euro te winnen. Leerlingen die met het materiaal uit de DOE-boxen aan de slag gaan, krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en een positieve studiekeuze te maken. Dankzij de steun van de Provincie worden 20 extra DOE-boxen verloot onder Oost-Vlaamse basisscholen.  Benieuwd wat de Provincie voor jouw school kan betekenen? Neem dan zeker een kijkje op onze virtuele stand!

 

Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden

website

25. De Stap – Leerwinkel Oost-Vlaanderen i.s.m. Stad Gent

De Stap maakt jongeren en volwassenen die op zoek zijn naar onderwijs, opleiding of vorming wegwijs in alle mogelijkheden van volwasseneneducatie. Je kan terecht bij De Stap. De leerloopbaancoaches gaan samen met jou op zoek naar een opleidingstraject op maat. Word Wijs! biedt voor jongeren tussen 17 en 25 hierbij zelfs coaching aan. Bij vragen van leerlingen, ouders, studenten, volwassenen en professionelen over basis-, secundair en hoger onderwijs reikt De Stap handige tools aan en verwijst gericht door.

 

Doelgroep: Ouders,  iedereen met interesse in onderwijs en STEM, secundair onderwijs, basisonderwijs, werkzoekenden;

website

26. VINCI Facilities

website

27. PlastIQ

Wie heeft zin om de wondere wereld van het circulaire model te ontdekken? Download in onze stand dan de DIY (do it yourself) gids en ga aan de slag in jullie klas! Maak van netjes van appelsienen een schuurspons. Klik gerust door op het “Plastic MOOV” project. Hier kan je een teaser zien van ons nieuw project… dit is het vernieuwde Plastic LAB.
Of bezoek onze webinar en ontdek de geheimen van het spuitgieten. Hoe zit een matrijs in elkaar, wat is granulaat, … . Dit kom je allemaal te weten in de webinar. Deze webinar is gericht op de derde graad secundair onderwijs.
Een aanrader is ook het KIEM project (kunststof is een missie). Hier kom je alle te weten over onze opleidingen die we aanbieden binnen dit project. 
 

Doelgroep: basisonderwijs, secundair onderwijs, werkzoekenden, iedereen met interesse in STEM

28. Odisee - bachelor energietechnologie

De opleiding Energietechnologie is de brug naar een toekomstige job rond duurzaamheid en innovatie. Wij leiden studenten op tot allround professionals via onze drie pijlers: energie, industrie 4.0 en slimme gebouwen & IoT. Wil jij meer weten over hoe de energie van de toekomst er kan uitzien? Boeit het jou om te zien hoe processen volledig automatisch verlopen? Of wil je je laten onderdompelen in de wereld van domotica en IoT? Als dat zo is, dan zit je goed bij ons. Kom proeven van wat wij voor jou in petto hebben en leg nu al de basis voor een mooie toekomst.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, ouders, iedereen met interesse in STEM

website

29. Odisee - bachelor ontwerp-en productietechnologie

Bij Odisee "maken" we graag dingen. En niet zomaar dingen maar dingen met hoogtechnogische kantjes, vanuit een creatief brein en met de nodige kennis van zaken. Wil je ontdekken hoe we dit doen, waarom we dit doen en wat dit voor jouw toekomst kan betekenen, kom dan zeker eens grasduinen op onze stand hier.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, werkzoekenden, ouders, iedereen met interesse in STEM

website

30. Arteveldehogeschool – Opleiding Grafische en Digitale Media

Welkom! Wij maken media!

Onze studenten leren media producten ontwerpen, produceren en gericht inzetten naar de juiste doelgroep.

Ga zeker langs op onze stand om de webinars "Kleur onder de loep!" en "Hoe zie jij kleur?" te bekijken.

Zij geven je alvast een voorsmaakje van het technologische aspect in de opleiding Grafische en Digitale Media.

Veel kijk- en leerplezier.

 

Doelgroep: secundair onderwijs, basisonderwijs, ouders, iedereen met interesse in STEM

 

website

31. AI HEAD

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

De leerlingen elektriciteit-elektrtronica van het Bernardustechnicum Oudenaarde zijn er van overtuigd dat eenzaamheid een groot probleem is in deze coronatijden, zeker in de rust- en verzorgingstehuizen. En daar moeten ze toch iets aan kunnen doen?! Met behulp van artificiële intelligentie, het programmeren van toepassingen, ... willen ze een sprekend én luisterend 'hoofd' maken. Uiteraard doen ze dit niet alleen en krijgen ze hulp voor de praktische realisatie van o.a. de mechanica afdeling. Ze zijn alvast te volgen op LinkedIn . Wij zijn alvast benieuwd naar meer!

website

32. Humanoid Robot Arm

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Humanoid robot armen worden stilaan meer en meer ingezet in bv. de zorg, maar hoe werkt dat eigenlijk? Dit willen de leerlingen elektriciteit-electronica van het Bernardustechnicum Oudenaarde onderzoeken. Ze maken hun eigen versie van een humanoid robot arm. Samen met richtingen zoals industriële wetenschappen en mechanica willen ze op termijn deze arm koppelen aan hun AI head waarmee ze opnieuw een stapje dichter staan bij hun eigen Bernardus-robot.

website

33. ELSA

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Neen, het gaat niet over Elsa van Frozen, maar over ELectronics and SAfety! Op campus Glorieux Ronse staan er heel wat afbraak- en nieuwbouwprojecten op de planning. De leerlingen van elektrische installaties en elektriciteit-elektronica moeten daardoor verhuizen, maar hun installaties verhuizen maar half mee! Daarom werken de leerlingen elektriciteit-elektronica samen met de leerlingen van elektrische installaties, zelf een indienststellingssysteem uit met signalisatie, tijdsfunctie, ... om zo de veiligheid van de werkruimte te garanderen. Om het gebruiksvriendelijk te maken zorgen ze ervoor dat de werkposten handmatig, draadloos én via een applicatie kunnen worden aangestuurd. Er wordt gebruik gemaakt van het Teletask Domotica Systeem (TDS) van het bedrijf Stagobel Teletask. Hier vind je alvast de plattegrond terug. 

website

34. Mobile Industrial Robot+

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Wat als je een werknemer bent in een groot magazijn en je bent enkele onderdelen vergeten ... enkele kilometers verder. Ga je er dan 'even' om? Neen, dan laat je het gewoon brengen door een robot! Maar wat als die robot een ongehoorzaam kantje heeft en hij gewoon zijn route verderzet wanneer je de onderdelen niet snel genoeg van zijn lade neemt? Dan moet je dit toch gewoon verbeteren? Dat is de mening van de leerlingen van de richting elektromechanica van het GO! Atheneum Geraardsbergen. Samen met de magazijnverantwoorderlijke van Colruyt, bedenken zij hoe ze de werking van de robot kunnen optimaliseren. De leerlingen krijgen daarbij ondersteuning van de wetenschappen-wiskunde die de aerodynamica van de robot bestuderen.

website

35. Het slimme datacenter

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

De coronaperiode plaatste niet alleen de zorgsector maar ook de IT-specialisten voor grote uitdagingen. Van de ene dag op de andere werd er overgeschakeld naar werken en leren op afstand. Op deze manier werd de digitale infrastructuur flink onder druk gezet en werden datacenters en servers massaal uitgebreid. Maar deze datacenters zijn ook sluimerende energieverslinders. De jongens en meisjes van ICT-Engineering en elektrische installatietechnieken van het GO! Erasmusatheneum Deinze  nemen het energieverbruik van de servers op school onder de loep. Hoe kunnen ze hardware efficiënter inzetten of op andere manieren koelen, hoe kunnen ze een smart meter inzetten, hoe kunnen ze de ontwikkeling van de warmte gebruiken om gebouwen te verwarmen, ... Er zijn alvast heel veel vragen om zich de komende maanden op toe te leggen!

website

36. Mestilatie

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Energie onder de vorm van restwarmte gaat maar al te vaak verloren. De leerlingen van koeltechnieken van GO! Atheneum Courtmans Maldegem  willen aantonen dat de energie, geproduceerd door een mesthoop, gebruikt kan worden voor bv. de verwarming van een woning! Dit werken ze uit op schaal en ze worden daarbij bijgestaan door o.a. de richting houtbewerking voor het uitvoeren van de maquette. De mest hebben ze alvast, nu nog de rest!

website

37. De Etikettenlift

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Zorgen dat hun werknemers zo ergonomisch mogelijk werken, dat is een bezorgdheid van vele ondernemingen. Eén van deze ondernemingen klopte aan bij het Emmaüsinstituut van Aalter . Het probleem is dat hun werknemers de etikettenrollen manueel moeten vervangen onderaan de machines wat een slechte ergonomische houding tot gevolg heeft. De jongens en meisjes van mechanische vormgevingstechnieken gaan een oplossing bedenken die de ergonomische houding bij het vervangen van de etikettenrol moet verbeteren.

website

38. Extruder

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Het klimaat ligt ook de leerlingen van Pius X uit Zele van de richting elektromechanica nauw aan het hart. Ook zij willen de afvalberg verkleinen en gaan daarvoor aan de slag met de granulaten die ze geproduceerd hebben met de shredder. (Die granulaten zijn de restanten van gerecycleerde PET-flessen.) Via een extruder willen ze deze granulaten omvormen tot een halffabricaat m.a.w. ze gaan de PET-flessen recycleren tot volledig nieuwe objecten! Een boeiend recyclageproces waar ze worden bijgestaan door de mechanische vormgevingstechnieken en werktuigmachines. Je kan hun project alvast meevolgen op hun website . Wij duimen alvast voor deze 'groene' jongens en meisjes!

website

39. Shredder

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Plastiek is één van de grootste vervuilers van onze planeet, daarom willen de leerlingen mechanische vormgevingstechnieken en werktuigmachines van Pius X Zele zoeken naar een manier om dit plastiek te recycleren. Daarvoor gaan ze het nodige studiewerk uitvoeren en het prototype van een shredder maken. Die shredder zal grote stukken plastiek vermalen in kleine granulaten die op hun beurt als grondstof dienen voor een volledig nieuw product! Een boeiend avontuur dat je kan meevolgen op hun website.

website

40. De slimme regenwaterput

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Het is geen geheim dat de klimaatsverandering zich ook laat zien in het weerbericht; lange periodes van droogte worden op korte tijd afgewisseld met hevige regenbuien. Gevolg, overstromingen en honderden liters kostbaar water dat via de riolering wegsijpelt. Na de 'slimme' verlichting, 'slimme' meters, ... is het dus tijd voor de 'slimme' regenwaterput! De leerlingen van industriële elektriciteit en elektrotechieken onderzoeken hoe ze regenwaterputten kunnen inzetten als buffer om een teveel aan water op korte tijd op te vangen. In dit artikel lees je er alvast meer over. 

website

41. Trekbank

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Een probleem waar veel scholen op stuiten is dat er zoveel innovaties hun intrede doen in de bedrijfswereld dat het moeilijk is voor scholen om die bedrijven bij te houden. Hoe hou je die school-apparatuur dan nog up-to-date? De leerlingen mechanische vormgevingstechnieken en mechanica van het Scheppersinstituut Wetteren zullen hun hydraulische/mechanische trekbank upgraden naar een kleiner en nauwkeuriger concept. Daardoor kunnen o.a. de waarden worden uitgelezen naar een computer. Een groot werk als je 't ons vraagt!

website

42. De draaitafel

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

In het VLOT Lokeren staat er een echte transportband in het praktijklokaal! De jongeren van Elektrische technieken gaan samen met behulp van elektriciteit-mechanica uitzoeken hoe ze daar hun draaitafel kunnen installeren met daarbij aandacht voor veiligheid, automatische sturingen, perslucht, .... Daarna gaan ze ook op zoek naar hoe ze de transportband moeten 'programmeren'. Er is nog een lange (transport)weg te gaan, wij kijken er al naar uit!

website

43. Het domotica lab

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Huisautomatisatie, comfortschakelingen, ... zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken in de residentiële installaties, dat dachten ze ook in WeTech Academy. De leerlingen elektriciteit en hout gaan een echte 'huis'omgeving nabootsen waarin ze mogelijkheden zullen voorzien om te oefenen op de installatie o.a. van domotica. Hier vind je alvast hun voorstel. Wij hopen alvast dat ze het 'licht' zien!

website

44. Future of Trike

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Alternatieve vervoersmiddelen zijn vandaag een hot item! Maar wat is nu beter als aandrijving? Benzine of elektrisch? Gaat een batterij wel lang genoeg mee? Is de motor wel krachtig genoeg? Of misschien is benzine toch niet zo milieuvervuilend? ... De jongens van Werktuigmachines Oscar Romero-college in Dendermonde  zoeken het uit! En na hun lange onderzoek-tocht mogen ze natuurlijk dit ook in de praktijk testen!  Ze gaan daarvoor verschillende trikes maken en testen over afstand en tijd. Ze staan er gelukkig niet alleen voor, en krijgen ook hulp van de autoafdeling, de elektriciteitsafdeling, ... en ook hun partners! Zo was er al een eerste overleg met het Solar Team van de KULeuven om de elektrische aandrijving te bespreken!

website

45. Lumineuze verlichting

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Ook in het GO! atheneum Merelbeke  zijn ze zich bewust van de gevolgen van de klimaatsverandering. Het is dus dringend tijd om ook de school energiezuinig te maken. De leerlingen van elektrische installatietechnieken bestuderen daarvoor de verlichting in hun school en starten bij hun praktijklokaal. Het uitvoeren van een lichtstudie, het zoeken naar energiezuinige alternatieven, het onderzoeken van de effecten van hun ingrepen, ... Het is maar een tipje van de sluiter waar zij zich de komende maanden mee gaan bezig houden. Ook de wetenschapsrichtingen zullen hen hierbij verder helpen.

website

46. Prototyping Tech Lab & Off-the-grid

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

 

Er gebeurt heel wat onderzoek bij de afdeling Bio-Ingenieurs aan de UGent, dat kunnen ze zelfs zien vanuit de klaslokalen van KTA Mobi Gent aan de overkant! Maar voor al dat onderzoek hebben de (toekomstige) bio-engineers heel wat (niet gecommercialiseerd) materiaal op maat nodig. Op vraag van verschillende onderzoeksgroepen gaan de leerlingen van elektromechanica de uitdaging aan. Samen met deze (toekomstige) bio-engineers gaan ze prototypes ontwerpen en uitvoeren op basis van hun noden. Je kan hen alvast volgen op hun website. Ook andere richtingen zullen in dit STEM-project betrokken worden zoals industrieel onderhoud, basismechanica, ...

 

Vorig schooljaar waren de leerlingen van Industriële wetenschappen van KTA Mobi nog bezig met de lerarenkamer 4.0 , nu gaan ze een stapje verder. De coronaperiode heeft hen laten nadenken over luchtkwaliteit, luchtcirculatie, ventilatie .... Ze gaan in kaart brengen hoe de luchtkwaliteit is in de leraarskamer en gaan a.d.h.v. deze parameters enkele acties doen. De se-n-se stuur- en beveiligingstechnieken en sanitair zullen hen helpen om hun acties in de praktijk om te zetten, bv. het plaatsen van thermostaten. Je kan alvast hun traject meevolgen op hun blog !

website

47. EM draait door

Ontmoet de makers van dit knappe STEM-project!

Op KTA-GITO Groenkouter Sint-Amandsberg vinden de leerlingen van elektromechanica dat hun werkplaats verouderd is, daarom gaan ze enkele conventionele 'oudere' machines ombouwen tot up-to-date moderne CNC-machines. Een grote uitdaging waarbij ook de richtingen elektrische installaties en mechanisch onderhoud worden betrokken. Wij zijn alvast benieuwd!

website